LJEŠNJAK

Lješnjak je neodoljivo ukusan te izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, mineralima i vitaminima). Jezgra lješnjaka obvezan je sastojak zdravih prehrambenih dijeta.
Biljno ulje lješnjaka bogato je nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Po sastavu masnih kiselina slično je ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega-9 i omega-6), što ga čini odličnim prehrambenim uljem.
Lješnjak također može reducirati pojavu dijabetesa što se pripisuje sastavu masnih kiselina koje potiču strukturu i funkciju membrana stanice. Nadalje pomaže kod usporavanja pojave demencije, makularne degeneracije i žučnih kamenaca.
Hladno prešano ulje lješnjaka lijepe je zlatnožute boje, ugodnog mirisa i finog slatkastog okusa. Zahvaljujući tim svojstvima cijenjeno je u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.
Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog „zaštitnog“ faktora i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon četrdesete godine života.
Kako bi se najbolje istaknuo okus lješnjakovog ulja, prelijte ga po salatama, zelenom povrću, povrću kuhanom na pari, kuhanim žitaricama ili tjesteninama. Ulje se također može koristiti u marinadama i raznim umacima.