KONOPLJA

Sjemenke konoplje (Cannabis sativa) sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina što je više od bilo koje druge biljke. Ljudski organizam ne može proizvesti esencijalne masne kiseline i upravo zbog toga je ova biljka tako ljekovita. Od tih sjemenki proizvodi se i ulje čija ljekovitost leži u savršenom omjeru esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6. Omega masne kiseline pomažu u prevenciji od mnogih bolesti krvožilnog sustava te su neophodne za pravilan stanični metabolizam. Konopljino ulje je jedino jestivo ulje koje u svom sastavu ima gama linolensku i steraedonsku kiselinu koje igraju veliku ulogu u našem metabolizmu pod utjecajem stresa.
Ulje konoplje također djeluje protuupalno i ne zatvara pore, što je idealno za problematičnu kožu sklonu ekcemima i aknama. Istraživanja i zadovoljni korisnici ulja od konoplje potvrdili su da je vrlo učinkovita i za zdravlje noktiju i kose, čini ih čvršćim i sjajnijim. Osobe s atopičnim dermatitisom (ekcemom) nakon korištenja ovoga ulja imaju manje problema sa osjećajem svrbeža, suhoćom i upalnim promjenama na koži.
Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava predmenstrualni sindrom,  liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Regulira metabolizam. Ako znamo da su kronične upale nerijetko posljedica lošeg imunološkog sustava, a omega 3 masne kiseline ublažavaju upalne procese, upotreba konopljinog ulja preporučljiva je i kod reumatoidnog artritisa, kronične upale mjehura, ulceroznog kolitisa i brojnih drugih upala crijeva.
Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama. Najbolje ga je upotrijebiti svježe kao dodatak salatama, umacima, namazima, frapeima, krem juhama i varivima. Izvrsno se slaže u jelima s rižom i drugim žitaricama. Preporuča se 1-3 žličice ulja konoplje dnevno.