BADEM

Badem je jedan od najvrjednijih jezgrastih plodova. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina štiti nas od kardiovaskularnih bolesti. Također, sadrži puno kalcija, te stoga ima blagotvoran učinak na razvoj kosti i zuba.
Bademovo brašno nije istovjetno samljevenim bademima, jer se tijekom proizvodnje bademovog brašna iz badema hladnim prešanjem odstranjuje ulje, i tek se nakon toga melju odmašćeni ostaci prešanja. Pošto badem ne sadrži gluten, i bademovo brašno je u potpunosti bez glutena. Na ovaj način dobiva se jako fina kuhinjska sirovina, koja u odnosu na mljevene bademe ima do 30% veću nutritivnu vrijednost. Sadrži više bjelančevina, mineralnih tvari, vitamina i vlakana. Zahvaljujući procesu odmašćivanja, bademovo brašno sadrži znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina, visok postotak bjelančevina, malo ugljikohidrata i nizak udio šećera.