BADEM

Ljekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od antičkih vremena, a njegova primjena je univerzalna. Ono se koristi za cjelokupnu njegu tijela, ali i u prehrani.
Iznimno je bogato biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
Hladno prešano jestivo nerafinirano ulje badema izrazito je prijatnog okusa i koristi se kao salatno – začinsko ulje u direktnoj ishrani. Osim toga, bademovo ulje ima široku primjenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Primjenu u kozmetičkoj industriji zaslužilo je zbog lakog upijanja u kožu, ne ostavlja „masne tragove“.
Osim široke primjene u kozmetici, bademovo ulje ima i iznimna ljekovita svojstva. Ono poboljšava intelektualne sposobnosti, ubrzava probavu, snižava kolesterol, jača imunološki sustav, opušta umorne mišiće i djeluje kao antialergen. Bademovo ulje koristi se i u ayurvedi zbog sposobnosti čišćenja jetre.
Bademovo ulje dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema, a jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i ljekovitih sastojaka dugog trajanja.
Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno prešano bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.