Lan sadrži linolnu (Omega-6), oleinsku (Omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (Omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).
Pomaže pri:
- iječenju upalnih procesa
- stabiliziranju razine šećera u krvi
- zacjeljivanju ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina i psorijaze
- pri pravilnom radu imunološkog funkcioniranja organizma
- zaštiti organizma od utjecaja stresa
- normalom funkcioniranju probavnog sustava
Lignani u lanenom ulju mogu uravnotežiti omjer estrogena i progesterona u ženskom tijelu. Na način da mogu ublažiti simptome menstrualnog ciklusa. Zbog utjecaja na hormone, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidirali i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam. Proučite i Johanna Budwig prehranu za oboljele od raka.
Preporučena dnevna doza unosa je od 1 do 3 velike žlice.
Nutritivne vrijednosti