Sjemenke lana imaju brojne dobrobiti za ljudski organizam, od snižavanja lošeg kolesterola, preko stabilizacije šećera u krvi, poboljšavanja probave pa do jačanja kose. Najbolji način da se te dobrobiti iskoriste je mljevenje sjemenki u laneno brašno.
Biobrdo laneno brašno ne sadrži gluten. Odličan je dodatak slanim i slatkim jelima.
Od njega se mogu raditi kruh, peciva i pite. Može se dodavati u svježi ili posni sir, jogurt, zobenu ili heljdinu kašu, ali i u juhe. Palačinke i kolači od lanenog bračna vrlo su nutritivni. Biobrdo laneno brašno idealna je namirnica za dijete tipa Paleo ili LCHF (Low carb high fat).
Govori se da konzumacija lanenog brašna s kefirom kroz tri tjedna u potpunosti čisti crijevni sustav od dugogodišnjih naslaga toksina.
Laneno brašno sadrži oko 13% lanenog ulja, biljne bjelančevine i oko 39% dijetalnih vlakana. Prirodno ne sadrži gluten. Njegova primjena je raznolika.
Možemo ga koristiti za zgušnjavanje jer ima sposobnost upijanja velike količine vode i masti. Kod pečenja, dio zadane količine brašna možemo zamijeniti lanenim brašnom jer se time povećava nutritivna vrijednost hrane. Sadrži puno vlakana, bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari. Preporuča se i vegetarijancima zbog proteinskog sadržaja. Lan je dobro koristiti zbog brojnih blagotvornih učinaka na očuvanje zdravlja. Laneno brašno također sadrži veliku količinu magnezija.