Svi volimo dobru staru klasiku! Nema tog sendviča ili krekera koji nije ukusniji kada se premaže maslacem od kikirikija. Tamanimo ga s čokoladom, želeom, bananama, jabukama ili naprosto “na žlicu”.
Osim toga sto je ukusan, maslac od kikirikija je i neobično zdrav. Sadrži brojne vitamine i minerale kao na primjer vitamin B6 i E, magnezij, željezo i selen.
Neki proizvođači maslaca od kikirikija dodaju u svoje proizvode sol, šećer, molase, biljna ulja, palmino ulje pa čak i škrobni sirup, što značajno poništava brojne zdravstvene prednosti ovog proizvoda. Apsolutno ništa od toga nećete naći u Biobrdo maslacu koji je proizveden od 100% organskog kikirikija i ničega drugog!
Pravilno proizveden maslac od kikirikija odličan je izvor biljnih proteina, vlakana, magnezija i kalija, zbog čega ga rado koriste oni koji žele povećati mišićnu masu. Dugo održava osjećaj sitosti u organizmu.
Biotin potiče zdravi rast kose a vitamin E pomaže zaštiti kože od štetnog djelovanje UV zračenja. Osim toga, antioksidansi mogu umanjiti rizik od srčanih i krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Plodovi kikirikija sadrže svih 20 aminokiselina, a dvije žličice zadovoljavaju oko 15% dnevnih potreba fosfora.
S druge strane, maslac od kikirikija je zasitan pa se onima koji se bore s prekomjernom težinom preporuča pažljivija upotreba. Isto tako, kikiriki kod nekih ljudi može izazvati i ozbiljne alergijske reakcije. Dnevni preporučeni unos maslaca od kikirikija u organizam je oko dvije žlice za juhu.