Lješnjak je neodoljivo ukusan te izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, mineralima i vitaminima). Biljno ulje lješnjaka bogato je nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Po sastavu masnih kiselina slično je ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega-9 i omega-6), što ga čini odličnim prehrambenim uljem.
Pomaže pri:
- hidrataciji i regeneraciji kože
- smanjivanju znakova starenja (anti-aging efekt)
- hidrataciji suhe kose i jačanju korijena
- usporavanju pojave demencije
- regulaciji visoke razine kolesterola u krvi
- ubrzavanju probave
- jačanju noktiju
- regeneraciji ožiljaka
Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno prešano bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.
U prehrani se koristi kao salatno ulje, dresing i marinada, prelijevanje preko ribe i povrća.
Koristi se u slastičarstvu te kao dodatak smoothijima
Nutritivne vrijednosti