Ljekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od antičkih vremena, a njegova primjena je univerzalna. Ono se koristi za cjelokupnu njegu tijela, ali i u prehrani. Iznimno je bogato biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6, a dominira oleinska Omega-9.
Hladno prešano jestivo nerafinirano ulje badema izrazito je ugodnog okusa i koristi se kao
salatno – začinsko ulje u direktnoj ishrani. Osim toga, bademovo ulje ima široku primjenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Osim široke primjene u kozmetici, bademovo ulje ima i iznimna ljekovita svojstva.
Pomaže pri:
- ubrzavanju probave
- snižavanju kolesterola
- jačanju imunološkog sustava
- umirivanju suhe i osjetljive kože
- opuštanju mišića
- zaštiti kože o oksidativnog stresa
- hidrataciji i zaštiti osjetljive bebine kože
- hidrataciji suhe kose i jačanju korijena
Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno prešano bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.
U prehrani se koristi kao salatno ulje, dresing i marinada, prelijevanje preko ribe i povrća.
Koristi se u slastičarstvu te kao dodatak smoothijima