LAN

Na našim područjima, u vrijeme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor. Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja.
Laneno ulje poznato je od pamtivijeka pogotovo u industriji, a zatim i kao dio prehrane. Relativno nedavno se počelo češće spominjati, naročito nakon što su ga neki iskusni liječnici i terapeuti počeli spominjati kao ključnu kariku u prevenciji i liječenju karcinoma, naročito u pravilnim omjerima i kombinacijama s drugom hranom, kao što je primjerice svježi kravlji sir.
Preporučena dnevna doza unosa je od 1 do 3 velike žlice. Na taj način će ljekovita svojstva ući u organizam i djelovati. Smijete uzimati i manje količine, ali ne i veće. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.
U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidirali i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam.