LAN

Laneno brašno je bogato vlaknima. Sadrži oko 13% lanenog ulja, biljne bjelančevine i oko 39% dijetalnih vlakana. Ne sadrži gluten.
Lan je dobro koristiti zbog brojnih blagotvornih učinaka na očuvanje zdravlja, a brašno koje se proizvodi od njega može djelomično ili potpuno zamijeniti u receptima navedenu količinu brašna. Tijekom proizvodnje lanenog brašna prvo se iz sjemenki lana hladnim prešanjem izvlači ulje, a nakon toga one se melju u fino brašno.
Njegova primjena je raznolika.
Možemo ga koristiti za zgušnjavanje jer ima sposobnost upijanja velike količine vode i masti. Kod pečenja, dio zadane količine brašna možemo zamijeniti lanenim brašnom jer se time povećava nutritivna vrijednost hrane.
Laneno brašno sadrži puno vlakana, bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari. Pošto sadrži bjelančevine, preporuča se i vegetarijancima. Lan je dobro koristiti zbog brojnih blagotvornih učinaka na očuvanje zdravlja, a brašno koje se proizvodi od njega može djelomično ili potpuno zamijeniti u receptima navedenu količinu brašna. Laneno brašno također sadrži veliku količinu magnezija.